HEMEYLA Home Vervolg Hoera Paniek Duplicator i3 Simplify3D Rostock 301 Simplify3D Rostock 301
HEMEYLA - 3D Printing..

                                                                      Het moest er toch een keertje van komen.


De nieuwe ontwikkelingen van het 3D-printen heb ik steeds op de voet gevolgd.

Ook al omdat mijn zoon Mischa bij een goudsmid werkt en daar maken ze regelmatig gebruik van een 3D printer.

Het grootste probleem is dat je een tekening in 3D moet kunnen maken, kun je dat niet dan blijf je beperkt tot dat wat op internet aangeboden wordt aan bestanden voor de 3D printer.

De vraag werd regelmatig geopperd, Herman wil jij eens kijken hoe je een 3D-tekening maakt, en eventueel een gemaakte tekening kunt wijzigen.

Ik zag de bui al hangen, een jaar of 25 geleden had ik ook al eens een programma gekocht om 3D tekeningen te maken, maar ik werd er toch een beetje horendol van, het was me toch te moeilijk, dat kwam natuurlijk ook mede door dat ik het niet echt nodig was, maar het leek me buitengewoon interessant.

Door de jaren heen kwam ik er steeds op terug maar steeds zonder resultaat.

Rijk van de Berg heeft voor mij destijds prachtige 3D tekeningen gemaakt om op de website te plaatsen, dit maakte me wel weer opnieuw nieuwsgierig, maar helaas ik liet het opnieuw afweten.

De vraag werd opnieuw gesteld Herman wil je leren om 3D tekeningen te maken en te veranderen, wat bij mij speelde was ook al een tijdje het motorblok door mij gemaakt in de jaren 70 waar eigenlijk heel weinig over bekend is, wat er nu eigenlijk precies in zit en de afmetingen en zo, en dan zijn er ook nog heel weinig foto's van, eigenlijk bijna geen de binnenkant betreft.

Dus ik denk ik trekt de stoute schoenen maar aan en schaf mij een 3D printer aan, op zich was dat al een hele onderneming.

Eind 2013 heb ik mijn eerste 3D printer besteld, na een weekje stoeien, ik kreeg hem maar niet aan de praat, terug gestuurd, na een week stond de tweede 3D printer in de kamer, en deze werkte ook niet, opnieuw teruggestuurd en mijn centjes terug gevraagd.

Het internet erbij gehaald om te achterhalen wat er nu eigenlijk aan de hand was, achteraf bleek dat Windows 8 er niet zo bijster geschikt voor was, de drivers voor de printer zijn maar moeilijk te installeren, later bleek het mogelijk te zijn via achterdeurtjes in Windows om dat toch allemaal aan het werken te krijgen.

Wat ik inmiddels wel begrepen had, dat bij de volgende printer een display met een flashkaartje aanwezig moest zijn, dan was in ieder geval de printer niet meer afhankelijk van de computer, dan kon ik een eventueel bestand op het flashkaartje en in de printer plaatsen en printen maar.

De volgende printer werd een Duplicator 4 met een geheugenkaart waar een paar printbestanden opstonden en er was een rol filament bij, een witte rol plastic draad dus.

Het bestellen ging wel, dat was zo gepiept maar om hem geleverd te krijgen had ook weer heel wat voeten in aarde.

Na een paar dagen kreeg ik een mailtje retour dat de printer die ik besteld had niet meer op voorraad was, het zou enkele weken duren voordat hij geleverd kon worden.

De leverancier gaf als voorwaarde mee of ik bereid was enkele weken te wachten of dat ik de bestelling wilde annuleren.

Ik werd opnieuw op de proef gesteld, moet ik dit allemaal nu wel ondernemen, nu kreeg ik nogmaals de kans om de hele onderneming af te blazen, en wat meer geraniums aan te schaffen.

Herman kennende kan hij niet zo goed met bloemen overweg vandaar dat er geen enkele bloem te bekennen valt in huize Meijer.

Ik had inmiddels wel begrepen dat de 3D printertechniek mij volledig zal inpakken, dit is zo'n geweldige techniek die nog volledig in de kinderschoenen staat en daar ben ik wel voor te porren, maar om dat allemaal nog te ondernemen op mijn 71e jaar gaf toch enkele bedenkingen.

Ik had wel door dat dit mijn dagelijkse bezigheden ingrijpend zal veranderen.

Op de achtergrond speelde steeds weer mee die dat ik motoronderdelen zou kunnen vervaardigen in plastiek, en dan niet mis te verstaan om opnieuw de 71er motor volledig in zijn originele staat en op ware grootte te kunnen uitprinten.

Waarbij ik de bui al zag hangen want ik zou dan toch echt moeten leren tekenen in 3D anders was er geen mogelijkheid om dat te kunnen verwezenlijken.

Ik kan het ook niet laten tekenen, omdat ik dan de film in de grijze cellen steeds opnieuw moet afdraaien en vertellen aan iemand hoe het eruit zag.

Wat te doen, na enkele malen in de nacht wakker schrikken met de vraag Herman wat ga je doen, vele kilometers gefietst en steeds de vraag wat wordt het, de vraag bleef branden.

Mijzelf kennende want ik hiermee natuurlijk mezelf redelijk geprogrammeerd om het toch maar te doen, de beslissing werd genomen mailtje gestuurd met daar in ik wacht wel een paar weken.

Twee weken gewacht en nog steeds geen printer, weer een mailtje ontvangen de boot waar de printer uit Amerika mee hier naartoe verscheept werd heeft problemen in de haven, er komen nog 14 dagen bij, wederom kreeg ik de vraag wilt u alsnog annuleren.

Weer een paar ongemakkelijke dagen met de vraag waarom gebeurt dit, wat moet ik hier mee, ik kreeg weer opnieuw de kans om dit alsnog af te blazen.

Ergens op de website staat, “altijd maar doorgaan” dat was ons motto vroeger, en eigenlijk is dat nog steeds het geval, dus de beslissing viel toch dit alles maar door te laten gaan.

Uiteindelijk na drie weken kreeg ik dan toch de printer geleverd, en hij werd in de kamer op een aparte tafel gezet, zo dat ik er omheen kon lopen.


En inderdaad na anderhalf uur had ik mijn eerste printje gemaakt, ik bedoel de printer had bij mij in de kamer zijn eerste printje gemaakt.

Ik heb bijna ademloos staan kijken en met volle bewondering beleeft hoe dit alles tot stand gebracht werd, wat een techniek, in een woord geweldig.

Ik was gelijk helemaal verkocht, ik zag gelijk de mogelijkheden die deze “in de kinderschoenen techniek” te bieden heeft en zeker voor mij om het motorblok te kunnen vervaardigen in plastiek, en niet met de woorden het is maar plastiek.

Voor mij kreeg plastiek, in de hier opvolgende paar weken er een dimensie bij.

Nu eerst een paar foto's en dan zal het proberen uit te leggen hoe het werkt, en de hoopjes moeilijkheden die ik in de laatste maanden tegen kwam, het lijkt haast nog moeilijker dan een vijftiger goed aan het lopen te krijgen.

Op dit moment is de printer met de rechter carterhelft en het versnellingsbak huis aan het printen, en dat lukt hem aardig al zeg ik het zelf, het lijkt er goed uit te zien, maar dat mag langzamerhand ook wel, het is inmiddels al de vijfde poging, en vele kilo's plastiek.

En dit uitprinten duurt ongeveer 20 uur, de muziek die de laatste maanden in huize Meijer klinkt is dan ook afkomstig van een met zichzelf worstelende printer, en krakende grijs gedraaide hersencellen.

Heeft u vragen, stel deze in het scherm hieronder.

Vervolg