vervolg
HEMEYLA Home Vervolg Hoera Paniek Duplicator i3 Simplify3D Rostock 301 Simplify3D Rostock 301
HEMEYLA - 3D Printing..- Vervolg.
#top Page 6

De bedoeling is het motorblok in zijn originele staat te printen.

En een motorblok compleet met vensters zo dat alle onderdelen  goed zichtbaar zijn op de plek waar ze functioneerden.

Het motorblok die in de film te zien is, is het motorblok met de vensters.

Waarschijnlijk komt er ook nog een in verschillende kleuren per hoofd afdeling, zoals koppeling, carter versnellingsbak, roterende gedeelte plus de cilinder.

Mettertijd als vrouwe fortuna en de tijd en de benodigde middelen mij ter beschikking staan dan komt het wel goed.

Altijd maar doorgaan is er nog steeds, daar zal het niet aan liggen.

hulp-2 Page 5

Dit is het laatste resultaat voor de printer crash.

De begeleidende muziek is van Amor die een maandje bij mij logeert.

Het is ook de tune van de reclame van Gamma, zeer toepasselijk lijkt mij.


De film hierboven is het resultaat tot nu toe, heel veel vallen en opstaan.

Hier is dan ook van toepassing bezint eer ge begint.

Mijn zoon Mischa die mij min of meer de aanzet gaf en mij over de streep trok, is zelf inmiddels ook de eigenaar geworden van een 3d printer.

Hij komt regelmatig een  weekend met zijn printer in Blokzijl en dan hebben wij samen een printer party , en dan word er wat afgeprint, het belangrijkste hier in is dat wij samen aan het experimenteren zijn om betere resultaten te verkrijgen.

Ik zal een korte uileg geven hoe een 3d printer werkt.

Ten eerste moet je een 3d tekening hebben of maken, deze tekening moet dan omgezet worden naar een zogenaamd .stl bestand, dit is een standaard extensie die in een 3d tekenprogramma meestal  aanwezig is.

Je kunt ook een bestand downloaden van internet, met afbeeldingen er bij.http://www.thingiverse.com/popular?source=repg


Al deze bestanden kun je bijna niet bewerken om een andere afmeting te gebruiken, de enige mogelijkheid is in het print programma groter of kleiner maken, en daarna printen, je kunt dus het product in zijn totaliteit groter of kleiner maken.

Het is erg moeilijk om er een onderdeel uit te halen en het aan te passen aan je wensen.

Vandaar dat ik bij het aanschaffen van een 3d printer ook moest leren 3d tekenen anders bleef ik afhankelijk van deze .stl bestanden.

Dan was het onmogelijk geweest om het zeventiger motorblok te vervaardigen in plastiek.

Wat gebeurt er nu zo ongeveer bij het omzetten van een 3d tekening naar het benodigde .stl bestand geschikt voor de 3d printer.

Bij het omzetten maakt dit .stl bestand van alles wat hem aangeboden word driehoekjes, anders gezegd allemaal hele kleine piramides met drie gelijkzijdige kanten, die hij elke gewenste grootte kan geven, mits de driehoeken klein genoeg zijn.

De grootte van deze 3 hoekige piramides is instelbaar, wat hier onder word weergegeven zijn niet de echte drie hoekjes, in de basis worden deze driehoekjes samengesteld tot een nog grotere driehoek en deze weer tot een nog grotere driehoek enzovoorts, tot dat het model volledig is gevuld met op maat gemaakte driehoeken.


Deze .stl 3d bestanden worden geschikt gemaakt in een bijbehoren programma dat met de 3d printer word geleverd.

Dit programma maakt van het aangeboden object kleine vooraf ingestelde dunne schijfjes van 0.1 tot 0.4 millimeter, op het horizontale vlak, hij maakt plakjes zoals u een brood in sneetjes verdeeld, met het verschil dat hij waarschijnlijk wat secuurder tewerk gaat dan uw broodmes.

Dan worden deze plakjes een voor een naar de printer gestuurd en daar vertaald naar de positie van de x en de y as, en de vooraf ingestelde waarden voor de hoeveelheid plastiek op desbetreffende x en y positie, op de zelfde manier als de bakker zijn taarten versiert, het smaakt allen wat minder goed.Deze ballen zijn getekend met een doorsnee van 10 mm.

Ik zal u nog een voorbeeld geven van een probleem, misschien wel het grootste probleem wat 3d printen betreft.

De extruder, dat is dat ding waar de op temperatuur gebrachte plastik uitkomt, dat is voor mij na een half jaar experimenteren het onlogische ding aan de 3d printer.

Wat wil het geval deze extruder heeft een ronde opening van 0.4 millimeter doorlaat, als de extruder klaar is met op de plek leggen van de benodigde plastiek dan is de vorm van dat plastik vierkant of rechthoekig, het enige wat nodig is is een vierkante doorlaat.


Kennelijk is er niemand wakker genoeg om op het idee te komen een extruder met een vierkante doorlaat te maken, misschien dan nu!

Wat is nu het probleem, als de verwarmde plastiek draad van rond 0.4 de extruder verlaat en een standaard laagdikte van 0.2 moet maken moet hij geplet of uitgerekt worden tot de benodigde dikte.

Dit uitrekken of pletten, meestal allebei, is weer afhankelijk van het plastiek zelf, de temperatuur en snelheid van het geheel.

Hier voor zijn zo’n slordige 50 variabelen ter beschikking, en deze variabelen beïnvloeden elkaar ook nog, wat mij vele maanden koste en vele kilo's plastiek van 30 € per kilo's om een redelijk product de printen.

Maar dat is maar peanuts vergeleken wat er vorige week plotseling gebeurde, ik was voor de zoveelste keer het motorblok aan het uitprinten, wat zo’n slordige 70 uur duurt.

Hij was al een paar dagen onderweg, 's morgens bij het langzaam wakker worden en enigszins enthousiast bijna in galop naar de printer kijken hoe ver hij was gevorderd, was hij nog druk aan het printen, maar er kwam geen plastiek meer uit de extruder.

Mijn eerste gedachte was weer een kabel breuk dat was al 3 keer eerder gebeurd, en dat is op te lossen, alleen jammer dat deze laatste onderbreking een veel ernstiger probleem was, wat ik toen nog niet wist.

Er was ook een extra kabel bij de reserve onderdelen , wat ik al zeer verdacht vond.

Dus maar op onderzoek uit en zoeken naar het wie of waar van de printer, na enkele dagen zoeken kwam ik bij de hardware van de printer tot stilstand, kennelijk is er iets stuk in de hardware.

Garantie is er natuurlijk niet meer bij omdat een zekere Herman al aardig aan het spitten was geweest in de printer, garantie kan ik wel vergeten.

Het is nu veertien dagen geleden dat er enige printer geluiden in huize Meijer klonken, mijn zoon heeft wel zijn printer aangeboden maar daar wil ik liever geen gebruik van maken.

Dus beste mensen het zal voorlopig wel bij een streven naar een dure reparatie  of een betere nieuwe printer blijven, het zal wel vele maanden duren voordat er nieuwe resultaten op deze site verschijnen.

Ik kan gelukkig nog wel verder werken met onderdelen te tekenen van het zeventiger motorblok.

Ik moet het helaas voorlopig hier bij laten.


Herman


Page 8 Page 8

Hier boven kunt u zien hoe het een en ander werkt.

Fortuna, of Fanum Fortunae, was de Romeinse godin van het toeval of van het lot, ....

Ook het spreekwoord: 'Vrouwe Fortuna lacht u toe' is van haar afgeleid.


Ben ik dan toch nog ergens in het grijze cellen ?

Hoera

Pley        Stop

Play        Stop

Play        Stop