Previous (left) Next (right) Back (history)
Vervolg 1971 GP-3.

Onder rechts: Herman Metier op weg naar de tweede plaats. Links: Ver­slagenheid bij de Nederlanders door De Vries' pech. V.r.n.l.: H. Vink, H. Moerkerk, J. v. Veen, Voskamp en Miller.


Na het rijden v/d GP van Oost Duitsland, ging Herman direct door naar Brno (Tsjechie) en via Jan Thiel, kon hij daar bij een plaatselijke motorfanaat, onderdak vinden, en zijn machine weer klaar te maken voor de a.s race, maar er moest natuurlijk ook even getest worden, op de weg, en hoe pak je dat dan aan, nou in die landen is dat geen probleem hoor, gezien men daar diep respect heeft voor de motorhelden, de gastgever belde de plaatselijke Policia, en in no time waren ze gearriveerd, men zocht een mooi stuk weg op, en werdt deze spontaan voor alle verkeer gesloten, het verkeer, moest gewoon omrijden of wachten, tot de weg weer vrijgegeven werdt, en indien nodig kon Hij daar de volgende dag ook weer gebruik van maken, en er viel onvertogen woordt, want deze helden MOETEN doorgaan, ALTIJD maar doorgaan

De beste prestatie die Herman, in de GP heeft behaald, was een tweede plaats, in Brno, 1971
Zaterdags tijdens de training was het zeer slecht weer, regen regen regen, en Herman kwam aan het eind van het rechte stuk, in de problemen, schoot rechtdoor, richting strobalen, wat hem een zeer pijnlijke schouder bezorgde, een geluk bij een ongeluk was, dat zijn motor weinig of geen schade had, de volgende dag, heeft Herman, zich een spuit laten toedienen, door de circuitarts, om zo de pijn terug te dringen, wat niet helemaal lukte, maar Herman wilde van geen opgeven weten, dus stond hij gewoon aan de start, onder wederom, miserabele weersomstandigheden, Herman zijn start, was boven verwachting, maar hij kon zich slecht op de motor bewegen, oftewel, hij moest de schouder ontlasten, door plat op de motor te blijven liggen, ook in de bochten, wat natuurlijk geen ideale situatie is, maar zijn spreekwoord, "We zullen doorgaan. altijd maaar doorgaan"kwam hier ten volle tot uitdrukking, wat uiteindelijk resulteerde, in een prachtige tweede plaats, direct achter Barry Sheen, voorwaar een topprestatie.

Brno  18 - 07 - 1971

Tsjechoslowakije, Brno, 18 juli, Jamathi

                                                           Tsjechische GP 1971.
Herman was in de training gevallen met de 71-er. De stroomlijn was kapot en heb ik ter plaatse bij het vuilnis gegooid. Het jaar erna bleek dat een Tsjech hem keurig had gerepareerd en als mal gebruikt! Ik heb de motor van de 71-er toen ingebouwd in het frame van de 70-er en Herman is hiermee in de race tweede geworden achter Barry sheene op Kreidler.
Een door een val in de training erg stijf geworden Herman Meijer ging toch als tweede over de finish te BRNO.
1971-GP-4. 1971-GP-2. #top

De gladheid van het wegdek en het vallende en opspattende water hebben de uitslagen sterk beïn­vloed. Van de favorieten en kam­pioenskandidaten is alleen Nieto als winnaar in de uitslagen te vinden. Alle anderen verdwenen door een slip of door pech, waarbij nat worden van de ontsteking de algemene kwaal was.

Dit begon al in de 50 cc, waarin Barry Sheene op een van Veen-Kreidler startte ter ondersteuning van Jan de Vries in diens strijd te­gen Spaanse furie Nieto. Al bij de doorkomst na de eerste ronde ont­braken alle prominenten en ge­vreesd werd, dat allen op een hoop lagen, wat gelukkig niet het geval was. Toersen was gestopt met een defecte motor, maar De Vries, Schurgers en Nieto hadden water­overlast in de ontsteking. Herman Meijer op Jamathi, bij de training hard gevallen waardoor hij zijn mo-tor moeilijk kon aanduwen en dus slecht van start ging, haalde prach­tig op tot de 2e plaats achter Sheene op zijn geleende machine, de enige van Veen Kreidler die waterproof bleek.

De Vries, die tot aan de pits was gekomen, had zijn motor weer aan de praat gekregen en haalde nog een tweede ronde met slecht lopen­de motor, waarna hij vóór de streep stopte in de hoop, dat hij door uit­vallen van velen toch nog 9e of 10e zou kunnen worden. Maar precies tien machines hielden het vol en zijn elfde plaats (2 ronden van de 6 gereden!) leverde hem geen enkel kampioenspuntje op.

  UITSLAGEN: 50 CC:

  1. B. Sheen (GB), Kreidler, 46.25,4
  2. H. Meijer (Ned.), Jamathi, 49.18,9
  3. H. Kroismaijr (A), Kreidler
  4. L. Rinaudo (I), Tomos
  5. Havdra (CS), Ahra
  6. Soban (CS), Kreidler
  7. Fendrick (CS), Tatran
  8. R. Mankiewicz (PL), Kreidler
  9. Hummel (A), Kreidler
10. Bertholet (CH), Kreidler.
#jarama.